CE ESTE PROFILAXIA DENTARĂ ?
Profilaxia dentară este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă într-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni, odată apărute. Așadar, profilaxia dentară are două roluri:
1. Prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale
2. Prevenirea evoluției cariei dentare și a bolii parodontale, precum și împiedicarea apariției complicațiilor
Detartrajul
Detartrajul este o procedură absolut necesară pentru a preveni boala parodontală sau pentru a încetini evoluția acesteia. Depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, și dacă nu sunt îndepărtate la timp pot duce la îmbolnăvirea gingiilor, la apariția mobilității dinților, a pungilor paradontale și în final la pierderea dinților.
Periajul profesional
Periajul profesional vine ca o completare a igienei orale pe care pacientul o face acasă. Placa bacteriană, care se acumulează în timp, în spațiile inaccesibile ale dinților, nu mai poate fi înlăturată doar prin simplul periaj făcut acasă, ci trebuie îndepărtată cu instrumente speciale în cabinetul stomatologic.
Depistarea cariilor incipiente și evaluarea obturațiilor
Controlul stomatologic periodic îi dă șansa medicului stomatolog să depisteze dacă au apărut carii noi care ar putea fi ascunse și nedureroase.
Sigilarea șanțurilor și fosetelor
Sigilarea șanțurilor și a fosetelor este o procedură menită să prevină apariția sau dezvoltarea cariilor dentare. Zona care se sigilează reprezintă locul care are cel mai mare risc de formare a cariilor.
Fluorizarea dinților
Fluorul este o substanță care oferă un efect sporit dacă înainte este îndepărtată placa bacteriană și tartrul, iar în al doilea rând, fluorul trebuie administrat în cantități corecte.