CE ESTE ORTODONȚIA?
Ortodonția este disciplina medicinei dentare care se ocupă de corectare anomaliilor dentomaxilare, tratând problemele de malocluzie și malpoziție (mai simplu spus, de închidere incorectă a gurii sau poziționarea greșită a dinților). Ortodonția tratează în principal cazurile de înghesuiri ale dinților, însă tratează și probleme precum dinți „rotiți” față de axul normal ori dinți prea în față sau prea în spate în raport cu poziția normală pe arcadă.
De asemenea dacă un dinte este într-o poziţie incorectă, o muşcătură greşită dintr-un obiect sau aliment tare poate să cauzeze o fractură dentară , aceşti dinţi fiind mult mai expuşi la lovituri, accidentări şi fracturi, pentru că restul danturii nu preia şocurile în mod egal. Vorbim aici despre malocluzie si anume alinierea anormală al dinţilor sau a maxilarelor superior si inferior care împiedică închiderea corectă a gurii.
Mulţi oameni cu aspect inestetic al dinţilor au probleme cu adaptarea la un mediu social, sunt retraşi şi dezvoltă complexe.
Dar toate aceste probleme pot fi rezolvate uşor printr-un aparat dentar, deoarece în ziua de astăzi aparatele dentare au cunoscut o evoluţie remarcabilă, ele fiind destinate nu doar copiilor ci şi adulţilor, tratamentele ortodontice moderne devenind astfel o soluţie avansată și eficientă.
Medicii specialişti recomandă ca ideal prima vizită la medicul ortodont să aibă loc între vârsta de 5 pana la 7 ani, mai ales daca avem suspiciunea legata de existenţa unor probleme ortodontice..
Anomaliile dento-maxilare descoperite şi tratate din timp conduc către un rezultat rapid, stabil în timp. A aștepta până la erupția tuturor dinților definitivi sau până la terminarea creșterii poate conduce la dificultăți în corectarea anomaliilor și la dezvoltarea unor probleme dentare mult mai grave.
În plus, tratamentul ortodontic început de timpuriu asigură pacientului o rezolvare mai rapidă și mai eficientă a problemei dentare, o perioadă mai scurtă de purtare a aparatelor dentare și în acelaşi timp scade riscul unor intervenţii secundare.