CE ESTE CHIRURGIA ORALĂ ?
Unele dintre tratamentele stomatologice (resturi dentare, molari incluși, dinți supranumerari, formațiuni chistice sau tumorale, inserarea implanturilor), precum și reabilitările orale complexe necesită intervenții de chirurgie dentară. Cea mai frecventă intervenție în chirurgia orală este reprezentată de extracția dentară fie că se referă la dentiția temporară sau permanentă.
De asemenea, aceste tratamente de chirurgie orală mai sunt folosite și pentru a pregăti pacientul afectat de complicații severe la nivelul danturii pentru implanturi dentare sau pentru refaceri protetice.
Intervențiile chirurgicale în stomatologie sunt de diferite tipuri.
Astfel avem extracțiile dentare, odontectomiile, rezecțiile apicale, chirurgia parodontală, chistectomiile, interventiile chirurgicale ce au rol ajutator pentru implanturile dentare, dar și intervențiile chirurgicale în scop de a sprijini protezele mobile.
Odontectomiile sunt acele interventii chirurgicale in urma caruia molarul de minte este extras. Rezectiile apicale sunt intervenții chirurgicale ce sunt folosite ca urmare a unei infecții la nivelul rădăcinii dintelui și prin care un țesut de granulație format în os este extirpat. Referitor la chistectomii, acestea sunt acele intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea chisturilor apărute la nivelul gingiilor. Intervențiile chirurgicale cu rol ajutător sunt importante în acele situații în care s-au realizat proceduri precum implantul dentar sau montarea unor proteze dentare mobile.