CE ESTE ODONTOTERAPIA?
Odontoterapia se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ, până la complicaţii ce pot afecta şi alte structure (dentină, cement, osul alveolar, gingie).
Caria dentară este un process cronic, o leziune distructivă a ţesutului dentar. În fazele incipiente ea nu poate fi observată decât de medicul stomatolog, sau la examinări complementare.
În momentul în care leziunea carioasă e observată de pacient, caria este deja mult avansată. Din această cauză sunt necesare controale stomatologice periodice la 6 luni şi efectuarea radiografiilor pentru detectarea cariilor incipiente.
Este considerată ca fiind cea mai răspândită boală cronică din lume, reprezentând o problemă majoră de sănătate publică globală.
Obturația fizionomică reprezintă cea mai comună metodă de reabilitare a unui dinte cariat. Medicul stomatolog va curăța zona unde s-a instalat caria prin înlăturarea țesuturilor afectate și va umple spațiul cu un compozit biocompatibil, care va reda funcționalitatea dintelui.
În cazul reabilitărilor orale pe dinții frontali, pentru a păstra estetica zâmbetului, compozitul va avea o culoare apropiată de cea a dintelui natural.